В Енергодарі скрутно з продуктами, а на ЗАЕС зберігається високий ризик виникнення небезпечних ситуацій

Інформація станом на ранок 7 березня

В Енергодарі ніч пройшла без надзвичайних ситуацій. Про це повідомив Дмитро Орлов, мер міста. Поки що залишаються великі проблеми зі зв’язком не тільки в місті, але й в інших населених пунктах області. З продуктами скрутно через відсутність поставок.

«З більш-менш оптимістичного: хліб печуть, овочі та деякі інші сільгосппродукти продають на вулицях міста. В разі критичної ситуації в шкільних столових будуть відкриті громадські їдальні, де один раз на день можна буде поїсти тим, у кого не залишилося жодних запасів продуктів. Зараз, якщо такі поодинокі випадки вже трапляються, зв’яжіться з головами ОСББ. Але виключно в разі критичної ситуації!», — йдеться у повідомленні.

Також в Енергодарі рибалки віддають безкоштовно улов. У зв’язку зі складною ситуацією було прийнято рішення розподілити рибу через голів ОСББ або старших будинків між малозабезпеченими родинами та самотніми літніми людьми. За можливості рибалки обіцяють і надалі допомагати тим, хто особливо гостро потребує зараз підтримки.

Водночас, в «Енергоатомі» повідомили, що Запорізька АЕС наразі перебуває під повним контролем російських окупантів. На станції працює український персонал, який фахово намагається максимально забезпечити безпечну роботу ядерних об’єктів. Поміж іншого працівники станції усувають наслідки обстрілів. Російські окупанти змушують керівництво ЗАЕС всі дії узгоджувати з їхніми представниками.

«Оскільки на ЗАЕС перебувають озброєні російські військові, які не мають професійних навичок безпечного поводження з високотехнологічними ядерними установками, надалі зберігається високий ризик виникнення небезпечних з огляду на атомну та радіаційну безпеку ситуацій. Наразі в роботі перебувають два енергоблоки ЗАЕС. Інші – у стані ремонту або холодного зупинення. Завдяки героїчним зусиллям персоналу станції наразі вся система працює належним чином», — повідомляють в «Енергоатомі».

За даними «Держатомрегулювання», станом на 10:00 годину 7 березня у мережі знаходяться 2 енергоблоки Запорізької АЕС. Один блок у ремонті, інші — зупинені. Вчора, о 16:06 годині, відключена високовольтна лінія 750 кВ через її пошкодження в районі населеного пункту Василівка, Запорізької область під час запеклих боїв.

За інформацією адміністрації ЗАЕС, яка перебуває під контролем російських військових формувань, оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх безпечну експлуатацію згідно вимог експлуатаційної документації.

Автоматизована система радіаційного контролю АЕС та автоматизована система контролю радіаційного стану в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження працюють у штатному режимі, змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в ЗС та СЗЗ не зафіксовано. У зв’язку з тим, що на поточний час сайт Запорізької АЕС не працює, інформація про радіаційний стан на майданчику АЕС, в ЗС та СЗЗ у режимі реального часу, яка розміщена на ньому, для громадськості недоступна.

Присутність на території Запорізької АЕС та у місті Енергодар озброєних ворожих військових та важкої техніки поблизу АЕС створює психологічний тиск як на персонал АЕС, так і на населення.

Нагадаємо, Нагадаємо, в ніч з 3 на 4 березня окупанти прорвали блокпост Енергодару. Через обстріли загарбників  виникла пожежа в учбово-тренувальному корпусі Запорізької АЕС. Наразі майданчик Запорізької АЕС захоплений окупантами. На телеграм-каналі міського голови Енергодару було опубліковано досить дивне відео. В Енергоатомі вважають, що з високою ймовірністю звернення було записано під дулом автомата. Раніше ми повідомляли про кількість жертв під час захоплення окупантами Запорізької АЕС. Троє військовослужбовців Національної гвардії України Євген Уколов, Михайло Фроліков і Юрій Квач загинули в бою. Стан ще двох нацгвардійців, які героїчно боронили Запорізьку АЕС, залишається важким. Зранку 5 березня міська влада Енергодару у повному складі прийшла на роботу, але потрапити в будівлю мерії ми не змогли, бо окупанти замкнули двері. У Енергодарі та навколо ЗАЕС перебуває близько 1500 військових РФ. Станом на 15:00 годину, міська влада повернулась до будівлі виконкому. В «Енергоатомі» повідомляли, що 5 березня в місто заїхала велика кількість техніки озброєних гранатометами, кулеметами та автоматами «визволителів». Також, з’явились фото наслідків атаки російських загарбників на адміністративний корпус Запорізької АЕС.

ЕнергодарЗАЕСокуповане місто