Обстріли мирних мешканців, примусова мобілізація й викрадення: загарбники тероризують мешканців Запорізької області

Окупанти вкотре порушили Женевську конвенцію.

Окупанти обстріляли Степногірськ та село Верхня Криниця (Василівський район). Через що виникла пожежа житлових будинків. Про це повідомили Сили оборони Запорізького краю.

В селі Магдалинівка (Комишуваської громади) через обстріли пошкоджені житлові будинки та трансформатор. Фахівці намагаються відновити електропостачання.

Російські загарбники почали примусово мобілізувати чоловіків на тимчасово окупованих територіях в ряди так званої злочинної «народної міліції». Орки затримували чоловіків на блокпості у Василівці й ведуть перепис чоловіків.

У Кам’янці (Пологівський район) помітили кадирівців на автомобілях, з перекресленої позначкою Z. Вони ходили по всіх хатах, питали людей, хто живе, чим займається, перевіряли документи, щось шукали. У деякі хати заселилися, залякують тим, що ЗСУ скоро розбомблять все селище.

У Кирилівській громаді наразі також перебувають російські війська. Як повідомив голова громади, колона російської техніки пройшла косою Федотовою, заїхала на острів Бірючий. Частина техніки залишилася там, а основна частина поїхала. Росіяни приїжджають до селищної ради, заходять, намагаються дізнатися якусь інформацію, погроз не висувають, але намагаються схилити до співпраці.

За даними Генштабу ЗСУ, у Запорізькій області російські окупанти заборонили виїзд особам чоловічої статі у бік підконтрольної українській владі території. Фіксується зростання дефіциту товарів першої необхідності, особливо продовольчих, що надалі може призвести до ускладнення гуманітарної ситуації в зайнятому російськими окупантами регіоні.

У Мелітополі окупанти продовжують безпричинно масово викрадати мелітопольців. На сьогодні, викрадено понад 100 людей.

Спроба колаборантів відновити навчання в коледжах також провалилась. З тисяч студентів на заняття прийшли декілька людей. Російські загарбники після провалу зі спробами відновлення навчання в школах переключились на дитячі садочки. Мер міста переконаний, що співробітники дошкільних навчальних закладів не підуть на колаборацію з окупантами.

Крім того, Іван Федоров повідомив про затримання колаборанта Мелітополя Олександра Фалько. Наступною має бути Галина Данильченко.

Верхня КриницявикраденняїзатриманняКам'янціКирилівкаМагдалинівкаМелитопольобстрілиСтепногірськ