Зростання цін на продукти: як складається ситуація в Запорізькій області

Про це повідомляє прес-служба Запорізької міської ради

На Запоріжжі після різкого зростання знизили ціни на соціальні продукти. Наразі інспектори проводять моніторинг динаміки цін на споживчому ринку, передає прес-служба Запорізької міської ради.

Так, з початку військової агресії росії проти України у багатьох областях, зокрема і в Запорізькій, стрімко зросла вартість на соціальні продукти.

Наразі ціни знижені, а в регіоні проводиться постійний моніторинг військовою адміністрацією, Нацполіцією та Держпродспожислужбою щодо вартості продуктів на ринках та у магазинах.

Наприклад, місяць тому на Критому ринку в Запоріжжі підприємців стало значно менше. Були також проблеми з поставками, що спричинило ажіотажний попит та зростання цін.

Але зараз вже продавці почали повертатися до звичного графіка, з’явились товари та навіть вартість деяких продуктів знизилася. Зокрема, подешевшала курятина, курячі яйця та соняшникова олія.

Як пояснюють підприємці, вартість на продукти зросла на початку війни через логістичні проблеми. Найбільше зростання з початку війни відбулося та залишилося майже на тому ж рівні – на крупи, макарони та цукор.

А ось перші весняні овочі на ринку дешевшають щодня. Проте свіжа зелень на прилавках наразі майже вся імпортна – з Грузії. На місцеву поки що очікують. До кінця місяця, обіцяють продавці, з’явиться ще рукола та базилік.

Загалом з початку березня в області вже перевірили 236 торговельних закладів. Наразі існує два механізми регулювання цін – декларування намірів підвищення вартості у Держпродспоживслужбі та встановлена гранична торговельна надбавка.

У разі недотримання вимог законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін щодо суб’єктів господарювання передбачені санкції. Зокрема, вилучення необґрунтовано одержаної виручки та штраф у розмірі її 100%.

Нагадаємо, раніше ми писали, що керівництво мережі «АТБ» у Запоріжжі спростувало інформацію, яка почала активно з’являтись у соцмережах, про торгівлю гуманітарною допомогою. Детальніше – ТУТ.