Підвищення цін на продукти: результати перевірок у магазинах та супермаркетах Запоріжжя

Про це повідомляє прес-служба Запорізької міської ради

У Запоріжжі робочі групи перевірили понад 500 мереж супермаркетів та продуктових магазинів. Про моніторинг цін на продукти харчування розповіли в прес-службі Запорізької міської ради.

За словами в.о. мера Запоріжжя Анатолія Куртєва, міська влада ретельно стежить за тим, щоб у місті були стабільні ціни на продукти харчування. Для цього спеціалісти Держпродспоживслужби спільно з представниками Нацполіції постійно здійснюють моніторинг цін як в мережах супермаркетів, так і в невеличких продуктових магазинах.

В першу чергу моніторять ціни на соціально значущі продукти, а саме на борошно, макаронні вироби, хліб, гречку, вівсянку, свинину, яловичину, курку, молоко, вершкове масло, сметану, яйця, олію, цукор, капусту, цибулю, буряк, моркву, картоплю.

Станом на 10 квітня робочі групи перевірили вже понад 500 об’єктів торгівлі.

Власникам магазинів та супермаркетів нагадують, що якщо ви плануєте підвищити ціни на товари на 15% і більше, то це підвищення потрібно задекларувати завчасно — за 30 днів, якщо на 10%, то за 14 днів, а якщо на 5%, то за три дні до початку застосування нової роздрібної ціни.

Також окремо підкреслюється, що згідно з відповідною постановою Кабінету міністрів України, роздрібні ціни на ряд продовольчих товарів вітчизняного виробництва до кінця квітня не можна підвищувати більше, ніж на 10%. Це стосується цін на борошно, молоко, хліб, яйця, м’ясо курки та соняшникову олію.

Варто відзначити, що у зв’язку із введенням воєнного стану обласна військова адміністрація, Нацполіція та Держпродспоживслужба мають усі повноваження для того, щоб здійснювати контроль за дотриманням вищеназваної вимоги.