В деяких громадах Запорізької області гуманітарна та медична катастрофа: оперативна інформація

Низка проблемих питань обговорювалась на нараді в ЗОВА

Ситуація в окупованих населених пунктах Запорізької області залишається напруженою, а в деяких громадах —  взагалі складною. Про стан справ на територіях розповіли голови деяких громад, передає прес-служба Запорізької обласної військової адміністрації.

Зокрема, у Бердянську окупаційні війська призначили нового директора на одному із підприємств міста. За словами в.о. міського голови Бердянська Олександр Свідло, протягом останнього місяця із місцевого бюджету  надавалася  фінансова підтримка підприємству, зокрема, для своєчасної виплати заробітної плати.

Влада не має мети зупинити його роботу, однак зараз важливо заблокувати рахунки, якими можуть користуватись окупанти.

Також у мiстi є проблеми з паливом, проте обласна влада працює над логістикою його доставки на тимчасово окуповану територію.

В Пологівській територіальній громаді вдалось вивезли 37 дітей з притулку. За цей час також знайшли та забрали до притулку трьох дітей, мати яких зараз в Запоріжжі. Наразі евакуювати людей важко, однак відомо, що виїхало вже 80-82% місцевих жителів.

Крім того, стало відомо, що з міста виїхали майже всі працівники закладів охорони здоров’я. Тому ситуація  катастрофічна. Окупанти забрали  стаціонарне відділення лікарні, дозволили медикам працювати лише у старому відділенні терапії, усе інше заміновано.

Лікарі, які залишилися,  проводять прийом людей. Є проблеми і з ліками. Все, що доїжджає, людям роздають, але  в основному це парацетамол та ібупрофен. Наразі в громаді  налагодили систему роботи з  волонтерами,  роблять замовлення, у такий спосіб вдається доставити й інші ліки.

Проблема з доставленням гуманітарних грузів, як і на інших окупованих територіях, залишається невирішеною. Бо окупанти просто не пропускають гуманітарні вантажі.