Наближаючи перемогу: як виробник натяжних стель із Запоріжжя допомагає постраждалим від обстрілів та ЗСУ

Повномасштабна війна, яку розпочала росія 24 лютого 2022 року, стала одним із найскладніших викликів для українського бізнесу. За минулі 15 місяців одні компанії втратили значну частку прибутку, змушені були звільнити співробітників або зовсім зачинитися, тоді як інші, швидко оговтавшись від шоку, змогли не лише утримати бізнес на плаву та зберегти робочі місця, а й стати надійною опорою українським захисникам та цивільним мешканцям, які постраждалим від війни. Про це повідомляє УНН.

Одна з таких – запорізька компанія ALTIOR, що займається виробництвом та монтажем натяжних стель. З перших днів російського вторгнення її колектив на чолі з генеральним директором Юрієм Ніконовим, який є співзасновником та ідейним натхненником благодійного фонду «Крила захисників України», розгорнув масштабну волонтерську діяльність і без вихідних та відпочинку допомагає ЗСУ, переселенцям та землякам, чиї будинки постраждали внаслідок вражих обстрілів.

Всім складом – у волонтери

З початку російського вторгнення команда ALTIOR підтримує народний опір. У перші ж дні вона у повному складі приєдналася до волонтерського об’єднання «Паляниця», передавши виробничі приміщення та ресурси компанії на потреби волонтерів та територіальної оборони. Разом з іншими запорожцями співробітники підприємства стали на захист країни та рідного міста: допомагали зводити оборонні споруди, розподіляли тонни гуманітарної допомоги для ЗСУ, сил територіальної оборони та мирних жителів, які були змушені покинути свої будинки, возили продукти нашим захисникам на найгарячіші напрямки, куди інші їхати побоювалися.

Людям, які нещодавно займались монтажем натяжних стель, довелося екстрено опановувати нові навички. Отримавши від українських військових запит на ремонт автотехніки, частина працівників ALTIOR перекваліфікувалася на автомеханіків. На сьогоднішній день вони відновили понад сотню військових автомобілів. До того ж, волонтери компанії взяли на ремонт десять машин швидкої допомоги. Власними силами і коштами, зібраним небайдужими українцями, виконали їх повне відновлення. Усі автівки були передані на фронт, де вони рятують життя наших воїнів.

Стелі для постраждалих від ракетних ударів

В рамках волонтерської діяльності співробітники запорізької фабрики ALTIOR надавали допомогу землякам, які постраждали від російської агресії  і за своїм прямим профілем. Наприкінці квітня минулого року внаслідок ворожого ракетного удару по приватному сектору на околиці Запоріжжя було повністю зруйновано та пошкоджено дюжину будинків. Люди дивом вціліли, але залишилися без даху над головою. Потужна вибухова хвиля знесла паркани, вибила вікна та двері, уламки пошкодили фасади, всередині все було знищено та розбито: меблі, техніка, посуд. Однією із запорізьких сімей, чий будинок найбільше постраждав внаслідок російського обстрілу, компанія ALTIOR з ініціативи її керівника Юрія Ніконова, погодилася допомогти з ремонтом житла. Фахівці фірми виїхали на місце, оперативно зняли заміри приміщень, у стислі терміни розробили проект стель для чотирьох кімнат та за кілька днів виготовили їх на своєму виробництві. Монтажом займалася велика бригада, яка за лічені години встановила всі стелі та світильники.

Через кілька місяців аналогічні роботи співробітники компанії виконали в будинку по вулиці Фонтанній. У травні минулого року кілька домоволодінь у цьому районі було пошкоджено внаслідок російської ракетної атаки, а два зруйновано повністю. Гроші на відновлення збирали всією країною. У результаті силами волонтерів «Паляниці» на місці одного з зруйнованих було зведено новий будинок, кілька відповідальних компаній допомогли з будматеріалами та обладнанням. ALTIOR взявся допомагати із внутрішнім облаштуванням: його робітники швидко встановили натяжні стелі, провели електропроводку, вмонтували точкові світильники та люстри.

За час війни фахівці компанії, також на благодійній основі,  встановили нові стелі в кількох дитячих будинках та медустановах, де проходять лікування та реабілітацію наші військові, щоб вони могли робити це в більш комфортних умовах.

Крила захисників України

Щоб масштабувати свою волонтерську діяльність та мати можливість ще більше підтримувати захисників України, у червні минулого року керівництво та співробітники компанії ALTIOR започаткували благодійний фонд «Крила захисників України». За рік його колективом було зроблено чимало добрих справ.

До вирішення кожного завдання волонтери фонду підходять відповідально та креативно. Приміром, бензовоз для військових переробили зі старого молоковозу, обладнавши його двома насосними станціями, щоб заправляти авто на передовій. Ще одну одиницю спецтехніки для перевезення пального повернули до життя практично з небуття: відновили в найкоротші терміни та відправили до зони бойових дій на допомогу воїнам.

Завдяки пожертвам небайдужих людей, використовуючи потужності підприємства ALTIOR та роботу його працівників, благодійний фонд «Крила захисників Україні» передав на фронт автомобіль швидкої медичної допомоги, що буде працювати у польових умовах. Кількома місяцями раніше ця машина розвозила пошту до однієї з європейських країн. Силами волонтерів її доставили до України та переобладнали під фронтові реалії. Встановили спеціальну каталку-носилки для транспортування поранених, полиці-ящики для медикаментів та медичний стіл, повісили гачки для крапельниць, вмонтували кріплення для балонів із киснем. Загалом, близько двадцяти карет швидкої допомоги для ЗСУ було відремонтовано руками учасників БФ та повернуто на передову.

За час війни співробітники компанії разом із однодумцями також передали захисникам понад тисячу тактичних аптечок, поживні  снеки та інші продукти харчування.

Мобільна «Автолазня» для ЗСУ

Найзнаковішим і у всіх сенсах унікальним проектом благодійного фонду «Крила захисників України» стала лазня на колесах  та  пересувний пральний комплекс для українських військовослужбовців, розроблений та втілений запорізькими волонтерами. За словами співзасновника фонду, директора фабрики натяжних стель ALTIOR Юрія Ніконова, ідея про створення автолазні виникла після численних скарг військових на неможливість прийняти душ і підтримувати гігієну в польових умовах.

«Розробляючи проект, ми враховували чотири ключові моменти, — каже Юрій. — Перший — лазня має бути повністю автономною. Другий – потрібно використовувати лише один теплоносій, дизельне паливо. Третій — лазневий комплекс має працювати цілий рік. І четвертий — час розгортання та згортання не повинен перевищувати 10 хвилин».

Для реалізації проекту волонтерська команда придбала старий автобус ПАЗ та реконструювала його, в тому числі, провівши багато зварювальних робіт, підняла дах для досягнення комфортної висоти. Було встановлено резервуари для води, комунікації для її подачі та нагрівання, сконструйовано систему відведення каналізаційних стоків. В результаті вийшов пересувний  пральний комплекс із трьома душовими, двома пральними машинами та системою автономного обігріву приміщень.

Наступну автолазню волонтери БФ «Крила захисників України» удосконалили, збільшивши запас води до трьох тонн, кількість душових до семи, пральних машин до трьох та вмонтували сушарку для білизни. Комплекс може працювати як на дизельному паливі, так і підключатися до зовнішніх мереж електро- та водопостачання та генераторів.

Нещодавно фонд завершив роботи над третьою лазнею на колесах. Всі комплекси передали військовим частинам із найбільшою чисельністю складу — щоб якомога більше наших захисників у будь-яку пору року мали змогу прийняти душ і випрати одяг за умов відсутності цивілізації.

На службі у миру

Паралельно з активною волонтерською роботою команда ALTIOR продовжує розвивати основну діяльність і навіть змогла розширити географію своєї присутності. Якщо до війни замовити будь-які види натяжних стель та фотодрук на них можна було у Запоріжжі, Дніпрі та Києві, то віднедавна послуги компанії доступні і на заході України – в Івано-Франківську.

В ALTIOR розуміють: тільки сильна армія та надійний тил забезпечать нашій країні перемогу в цій війні, і на своїй ділянці «фронту» всіма силами її наближають.