Нітрати зазвичай асоціюються в нас із ранньою редискою та кавунами на продаж, які хтось неконтрольовано поливав добривами. Однак, нітрати можуть міститись можуть міститись у повсякденних продуктах та навіть воді.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на сайт медичної спільноти «Бережи себе».
Чи є підстави для страху
Незалежно від сезону, ймовірність потрапити на недобросовісного постачальника харчових продуктів так чи інакше існує. Це можуть бути ризики, пов’язані не лише з використанням надмірної кількості добрив, але й загалом із використанням несертифікованих добрив чи вирощуванням продукції на забруднених ґрунтах.
Тому важливо не стільки остерігатися нітратів та приділяти увагу тому, де та в кого ви купуєте продукти. Зокрема чи проходять вони належний контроль якості та чи буде можливість кудись поскаржитися.
Де найбільше нітратів
Нітрати — це солі азотної кислоти, які надходять до нашого столу з багатьох джерел. Проте найбільша частка споживаних нітратів (до 80%) припадає на овочі та зелень.
Найбільше цих сполук міститься в руколі, листовому шпинаті, буряках та селері. На їх вміст в овочах можуть впливати різні фактори — від внесення добрив і до кількості опадів.
Нітратів зазвичай більше в листі, ніж у насінні чи коренеплодах. У температурно оброблених та квашених овочах кількість нітратів відчутно зменшується.
До 14% нітратів можуть надходити в раціон разом із водою. Особливо це стосується регіонів, де використовують нітратні добрива, частина з яких потрапляє в підземні води.
Також нітрати використовують при виробництві оброблених м’ясних продуктів (їх можна побачити на пакуванні — Е251 та Е252). Ці добавки запобігають мікробному росту, окисленню жирів та надають м’ясній продукції характерного привабливого рожевого чи червоного кольору.
Частка нітратів, що надходить у наш раціон разом з обробленими м’ясними продуктами менша ніж 10%.
Наскільки небезпечні нітрати
Самі по собі нітрати не є токсичними. Однак, потрапляючи в організм людини, за участі мікробіоти, частина нітратів перетворюється на нітрити з можливим подальшим перетворенням на нітрозаміни.
Останні вже можуть виступати канцерогенами, тобто речовинами, які сприяють розвитку онкологічних захворювань.
Загалом немає сенсу обмежувати себе у споживанні овочів та зелені, натомість важливо захистити себе, купуючи продукти у надійних постачальників.
Раніше гастроентеролог називав 5 корисних продуктів, які він їсть кожного дня.
Також ми писали, які продукти потрібно їсти при високому тиску.