Українець з легендарного драфту НБА став тренером аутсайдера ліги

Віталій Потапенко ввійшов до тренерського штабу «Детройт Пістонз» перед новим сезоном Національної баскетбольної асоціації.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на офіційний сайт клубу.

49-річний фахівець став одним із асистентів Джей Бі Бікерстаффа. Разом із ним допомагатимуть новому менеджеру «Пістонз» Люк Волтон, Сідні Лоу, Фред Вінсон, Кевін Берлесон, Джером Аллен і Джош Естес.
Потапенко перебрався в «Детройт» із лав «Мемфіса». Він працював у структурі «Гріззліс» із 2018 року. Раніше українець був асистентом керманичів «Клівленда» та «Індіани», а також колективів Ліги розвитку – «Форт-Вейна», «Дакоти», «Санта-Круза». У ролі тренера став чемпіоном із «Кавальєрс» за підсумками сезону 2015/16.
У кампанії 2023/24 «Детройт» став найгіршою командою регулярного чемпіонату НБА. Рекорд «Пістонз» – 14 перемог, 68 поразок. Мічиганці фінішували останніми в Східній конференції асоціації.
Хто такий Віталій Потапенко
Уродженець Києва, вихованець столичного «Будівельника». Дворазовий чемпіон України (1993, 1994) поїхав за океан у 19 років. На студентському рівні захищав кольори «Райт Стейта».
На драфті НБА-1996 обраний «Клівлендом» під 12-м номером, а наступним «Шарлотт» забрав Кобі Браянта та віддав його в «Лейкерс». Українець також випередив майбутніх зірок асоціації Предрага Стояковіча та Стіва Неша. У лавах «Кавальєрс» центровий провів 2,5 роки.
Потім відіграв 3,5 сезони за «Бостон», а також виступав за «Сіетл» і «Сакраменто». Донедавна залишався рекордсменом серед українців за кількістю матчів у НБА (610 поєдинків). Прізвисько – The Ukraine Train.

До слова, раніше Кобзистий-молодший переїхав у США для виступів у NCAA.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.