Риба є визнаним джерелом білка та корисних Омега-3 жирних кислот, що напряму впливають на рівень IQ та здоров’я шкіри й мозку. Проте не вся риба однаково корисна. Деякі види можуть накопичувати важкі метали та токсини, завдаючи шкоди організму.
Яка риба є «брудною» і на яку варто полювати в магазинах, розповідає РБК-Україна з посиланням на допис тренера Юрія Попка у Facebook.
Найнебезпечніша риба
Насамперед уникайте великих глибоководних риб, особливо з Атлантичного океану, який вважається найбільш забрудненим. Чим більша й старіша риба, тим більше шкідливих речовин вона встигла увібрати.
Тунець, камбала та палтус (з Атлантики)
Ці великі хижаки є лідерами за вмістом токсинів.
Тілапія та пангасіус
Часто вирощуються в антисанітарних умовах, через що їх вважають «брудними».
Морський окунь
Схильний до накопичення ртуті, небезпечної для нервової системи.
Штучно вирощені лосось та форель
Користь такої риби сумнівна, оскільки вона поступається диким видам за вмістом поживних речовин. Ідеал — дика риба з чистих водойм.
Найкорисніша та найдоступніша риба
Висока ціна не завжди показник якості. Часто найкорисніша риба ховається на нижніх полицях магазинів за цілком доступною ціною.
Найкращим вибором є оселедець та скумбрія. Ці види невеликі за розміром, тому не накопичують токсинів, але при цьому є абсолютними рекордсменами за вмістом Омега-3 та білка. Також до списку корисних і безпечних належать:
Минтай, хек, тріска.
Дикі лососеві: нерка, кета, горбуша, кіжуч.
Дрібні риби: сардини та анчоуси, які є чудовим джерелом кальцію.
Сібас, дорадо, судак, щука.
Ключові правила вибору риби
Розмір має значення
Завжди обирайте меншу за розміром рибу, вона молодша і чистіша.
Консерви у власному соку
Уникайте риби в олії, оскільки це зайві калорії та окислені жири.
Ознаки нересту
Купуючи дикого лосося, звертайте увагу на луску. Вона має бути сріблястою, а не кольоровою. Яскраві плями — ознака нересту, під час якого м’ясо риби руйнується і втрачає користь.
Справжня ікра
Червона ікра — чемпіон за вмістом Омега-3. Щоб не купити підробку, дивіться на вміст білка на 100 г, його має бути не менше 28 г.
Вас може зацікавити
Дієтолог назвала дешеву рибу-чемпіона з Омега-3
Названо безпечну норму консервованого тунця
2 популярні риби, які викликають стрибки тиску
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.