Розстріляному в полоні воїну ЗСУ присвоєно звання Героя України

211

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському, якого було розстріляно в полоні після слів «Слава Україні!». Про це Зеленський заявив під час вчорашнього звернення.

«Я присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському. Солдату, людині, яку знатимуть всі українці. Людині, яку пам’ятатимуть вічно. За його хоробрість, за його впевненість в Україні – і за його «Слава Україні!», — повідомив Володимир Зеленський.

СБУ у неділю, 12 березня, повідомила, що українським військовим, якого розстріляли після слів «Слава Україні!», був снайпер 163 батальйону 119 окремої бригади ТРО Чернігівської області Олександр Мацієвський.

«Остаточно підтвердити дані героя вдалося після комплексу слідчих дій, які включали спілкування з рідними та побратимами загиблого, а також опрацювання фото- та відеоматеріалів. Крім того, СБУ отримала висновок судової портретної експертизи, якою підтверджено, що військовий на відео – саме Олександр Мацієвський», — йдеться у повідомлені СБУ.

Служба безпеки працює над ідентифікацією окупантів, які вчинили вбивство.Олександр Мацієвський був призваний на військову службу у березні 2022 року. З кінця грудня він вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецької області.Як вдалося встановити СБУ, Олександра Мацієвського розстріляли 30 грудня 2022 року. Його тіло повернули додому в лютому 2023 року.

Нагадаємо, 6 березня в мережі з’явилося жахливе відео розстрілу українського військового, який потрапив у полон до російських окупантів. В останні миті свого життя український полонений промовив «Слава Україні!».

У соцмережах з’явилося кілька припущень щодо імені загиблого. За попередньою інформацією, загиблим від рук окупантів за вигук «Слава Україні!» є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Шадура.
Джерело Forpost

Вам также могут понравиться