Запоріжанка виростила сад з екзотичними рослинами біля власного будинку (ФОТО)

У когось біля будинку зростає чорниця з полуницею, а у мешканки Запоріжжя — екзотика. Біля власного будинку чоловік збудував для коханої «Будиночок для цитрусів». В ньому незліченна кількість рослин, які плодоносять. Тому жінка часто частує смачними млинцями з апельсинами й бісквітами із мандаринами, рідних та гостей

998

UPD: Цей матеріал ми готовули ще до початку повномасштабної війни в України й планували випустити на прикінці лютого. 24 лютого в країні збройні сили рф підступно вдерлися на територію нашої рідної країни, тож ми відклали публікацію даного матеріалу. Сьогодні ми його публікуємо аби на декілька хвилин відволікти Вас від воєнний новин на позитивну тему.

Багато хто мріє створити на прибудинковій території власний город на якому можна вирощувати овочі, фрукти, ягоди чи зелень. Такі продукти точно будуть без всіляких хімікатів і можна буде частуватися не боячись нітратів. Та поки одні мріють Тетяна Кузьмук з Запоріжжя біля власного будинку створила «Будиночок для цитрусів». В ньому не тільки цитрусові вирощує, а й квіти та навіть гриби й сукуленти.

Коли заходиш у цей будиночок, то відразу відчуваєш п’янкий запах жасмину. Як розповіла Тетяна, це запах від цитрусів, коли вони квітнуть, то приміщенні наповнюється такий аромат. У самому будиночку величезна кількість рослин: сукуленти, орхідеї, камелії та плюмерія, кавові дерева, лимони, апельсини, мандарини, манго, ананаси, авокадо та навіть гриби. Знайшлось місце навіть для невеличкого озера. Горщики з рослинами дуже щільно розташовані по периметру «Будиночку для цитрусів» між рослинами є невеличка стежка по якій може пройти тільки одна людина.

Як розповіла журналісту «Суботи ПЛЮС» Тетяна Кузьмук все розпочалось понад 10 років тому, коли вона випадково придбала у магазині каламондин – це маленькі декоративні мандаринки. Жінка почала шукати в інтернеті інформацію, як доглядати за цією екзотикою і натрапила на форум, де люди діляться досвідом вирощування лимонів, апельсинів та мандарин.

«Мені стало цікаво і все закрутилось: перший лимон, перший апельсин. Нині у колекції близько 120 сортів цитрусових. Це лише сорти, а скільки горщиків — я не знаю. Улюблених сортових по два, потім є ціла низка ананасів, сукуленти взагалі не порахувати. Скільки загалом горщиків я не знаю», — ділиться Тетяна.

Спочатку всі рослини були в будинку де проживає Тетяна з чоловіком, та в певний момент рослин стало настільки багато, що жінка попросила чоловіка побудувати їй сад.

«Чоловік тричі його розбудовував. Збудував спочатку одну половинку — не влазить, потім другу — все одно мало, і третю — останню. Далі немає куди розширювати приміщення. З кімнат майже всі рослини виїхали сюди і їм тут комфортно. Тут більше світла, прозора стеля. У кімнаті залишились тільки декоративні рослини орхідеї та інше», — говорить жінка.

Орхідея

В будиночку є додаткове світло, але воно для Тетяни, адже для рослин природного достатньо. Що стосується температурного режиму — то в приміщенні великі перепади. Коли вдень виходить сонечко, то температура може бути й плюс 25 градусів, а вночі вона падає до плюс 5, це коли «за бортом» мінус 15 градусів. У саду є опалення, але Тетяна не підтримує одну й ту саму температуру цілий рік. За її словами, рослини спокійно миряться з перепадами. Головне, щоб рослини не були залиті в цей час.

Тетяні вдалось створити унікальний будиночок для цитрусів. Вона не має спеціальної освіти, шукає всю інформацію з відкритих джерел в мережі. Потім застосує її до своїх умов, і з’ясовує що найкраще підходить тій чи іншій рослині.

 

Разом зі своїми колегами Тетяна дістає живці з розплідників. В основному це італійські, іспанські та американські (Ріверсайд, Каліфорнія інститут). З ними можна списатися й домовиться про придбання тієї чи іншої рослини. Дали їх пересилають витримавши необхідну температуру.

«Саджанці з Італії та Іспанії доходять спокійно. А з Ріверсайду ми тільки живці отримуємо, а потім ділимося між невеликою компашкою, щоб у когось цей сорт прижився і ми його не втратити, — говорить Тетяна. — Цитруси з насіння ніколи не будуть плодоносити. Я саджаю насіння для того, щоб потім щепити сорти, які мене цікавлять. Укорінити можна лише лимони та цитрони, і деякі апельсини. Берете з плодоносної рослини живці, укоріняєте його та у вас буде рослина, що плодоносить».

Рожевий банан, Рука Будди та манго з авокадо

У садівниці багато екзотичних рослин й один з них — рожевий оксамитовий банан, сорт називається Velutina. На жаль, цього року він відпочиває та загалом він спокійно росте саме в домашніх умовах, розповідає Тетяна. Цей банан не їстівний, бо в нього дуже багато насінин. Це найменш вибагливіший банан, який можна виростити навіть вдома на підвіконні. Рожевий оксамитовий банан починає плодоносити у кімнатних умовах за рік і дев’ять місяців.

Рожевий оксамитовий банан

Ще одна цікава екзотична рослина — Рука Будди. Цей цитрон трішки вередливий, бо він полюбляє більше тепла і його найбільше любить кліщ. Якщо цей шкідник завівся, то обов’язково потрібно починати з Будди.

«Плоди екзотичні, рідкісні та незвичайні. Усередині у нього немає м’якоті. Тобто має одне біле альбедо. Плоди цитрону можна їсти свіжими, чи зробити з них цукати або варення», — розповідає Тетяна.

Одна з найпримхливіших рослин у «Будиночку для цитрусів» — карамболь. Вона скидає листя, бо їй прохолодно, ділиться здогадками господиня. Також, для неї треба ґрунт підібрати. Поки що карамболь не плодоносила. Саме тому, методом проб та помилок Тетяна з’ясовує, що не подобається цій рослині.

Один із «новеньких» у саду — авокадо. Тетяні разом з колегами вдалось придбати сортові саджанці. За словами жінки плід авокадо зріє дуже довго, тож варто запастися терпінням. Нині у Тетяни є декілька видів цієї рослини. Один з них вже скоро почне квітнути.

А ось з манго господині довелось трошки помучитись аби отримати неймовірно смачні плоди. Перша спроба замовити його з розплідника виявилася провальною. Надіслана рослина була з відкритою кореневою системою, а вона є найуразливішим місцем. І вся партія загинула.

Манго

«Потім ми замовили у горщиках. Доставка обійшлась дуже дорого, але рослини живі. Ми навчились їх пророщувати з кісточки та робити щеплення. Цитруси ми вже давно вміли щеплювати, а ось манго — перший досвід і він йшов легко. Ми вже вміємо розмножувати його в домашніх умовах. В моєму саду дозрів манго і його плоди неймовірно смачні. Манго виходить дуже розкішний, без волокон. М’якуш ріжеться як масло, він солодкий, шкірка тоненька», — розповідає Тетяна.

У «Будиночку для цитрусів» взимку виводять мух

Як би дивно не звучало, але Тетяна спеціально виводить мух взимку для рослин. Як з’ясувалось саме ці комахи запилюють манго, авокадо та карамболь.

«Це я з’ясувала зовсім випадково. Коли в мене почало цвісти манго, я швиденько грошик з ним поставило під яблуню. Це потрібно для того, аби манго швидше запилилося. Я думала, що бджоли з яблуні також налетять на манго. А потім побачила, що навколо манго, в якого пряний аромат, одні мухи. Тому взимку йду в рибальський магазин купую порцію опаришів і ставлю в тепло, він лялькується і з’являються мухи. Ми тепер раді навіть мухам», — говорить з посмішкою Тетяна.

Жінка зазначає, що для цих рослин підійдуть будь-які мухи. А ці комахи абсолютно безпечні для інших рослин у цьому будиночку.

Кавове дерево, плюмерія та ананаси

Знайшлось місце у «Будиночку для цитрусів» і національній квітці Балі — плюмерія. Як зізнається господиня, дістати цю рослину не дуже складно. Цю квітку привозять з природнику з-за кордону. Неймовірно ніжна квітка цвіла минулого року. Тетяна зізнається, що змусити розквітнути її було не складно. Плюмерія не вибаглива й одна з яких вимог — тепло.

Плюмерія

Взимку Плюмерія стоїть «лисою» — без листочків та квіточок. Та як тільки прийде весна, рослина знову обросте і буде цвісти.

У господині поруч з сукулентами та орхідеями, на найвищій точці стоять декілька грошиків з кущами ананасів. На цій екзотичній рослині навіть вже є фрукти. За ананасами догляд як за кактусами, їх не потрібно часто поливати. Якщо їх залити, то вони гинуть, ділиться Тетяна. Цей фрукт можна виростити із покупного плоду. Якщо ви придбали хороший ананас і у нього гарна, красива, зелена коронка — викручуєте її, знімає нижній ряд листя. А потім ставити у воду і вона укорінюється. Після чого можна садити й у вас виростить такий самий ананас, як ви і купували.

Ананас

«Всі рослини спокійно акліматизуються під наші умови. Ананаси спокійно зростають на підвіконнях. Я нещодавно робила ролик для ютубу і люди поділились зі мною світлинами, як у них на підвіконні росте ананас. Хтось «дєтку» купував, хтось у супермаркеті купив плід ананасу і спокійно виростив, і отримав такий самий плід», — розповідає Тетяна.

Що стосується кавових дерев, то у господині є три види: арабіка червона, жовтий бурбон та варіегатний. Ці рослини зовсім не вибагливі. Єдина вимога – кислий ґрунт. Дерево можна виростити навіть з кавового зерна, але воно має бути свіжими, бо зерно дуже швидко втрачають свою схожість із насінням. Далі, садите його в ґрунт для лохини й періодично поливаєте. У міру зростання збільшуєте горщик. Якщо на листку з’являється некроз — проблеми або з поливом, або справа в ґрунті. Кавове дерево росте добре та плодоносить у домашніх умовах.

Кавове дерево

Як часто плодоносить мандарин й лимон

На дозрівання апельсина та лимона потрібно дев’ять місяців від моменту цвітіння. Як зазначає Тетяна, у нас сезон цитрусових припадає на зиму. Цвітіння настає приблизно у лютому-березні, тому плоди будуть взимку.

«Те, що у нас на прилавках є цілий рік лимони й апельсини — це не зовсім нормально. Значить їх зберігають у певних умовах за певної обробки. У мене в саду зараз квітнуть цитрусові, це тому, що влітку було спекотно і трохи зсунувся графік у штучних умовах. Плодоносять мої дерева з вересня й до лютого», — додає Тетяна.

Екзотика — це складно?

Тетяна Кузьмук зізнається, що вирощувати екзотичні рослини не так складно, як здається на перший погляд. Головне розібратися з поливом. Якщо вирощувати екзотику в кімнаті, то слід обирати — або гарні штори, або рослини, яким необхідне світло.

«Люди дуже часто ставлять посеред кімнати лимонне дерево і потім скаржаться, що листя обсипається і проблеми з рослиною. Ні, лимон потрібно ставити тільки на підвіконня, а за склом має бути вулиця, щоб йому було достатньо денного світла. Йому навіть додаткове освітлення в цьому випадку не потрібне. І, звичайно, полив: не залити й не засушити», — розповідає господиня.

Влітку Тетяна витрачає дві години часу щодня на те, щоб полити всі рослини у «Будиночку для цитрусів». Полив індивідуальний, адже кожна рослина знаходиться у своїй біологічній фазі. У когось приріст і йому потрібно більше поливу, у когось дозрівають плоди і йому потрібно менше поливу.

«Для рослин до яких я не можу підійти, щоб полити в мене є лієчка з довгим носиком. Поливаю рослини водою з бака. На один полив йде 300 літрів», — говорить Тетяна.

В одному приміщенні спокійно вживаються поряд цитрусові, гриби, ананаси, сукуленти та квіти. Як зазначає Тетяна, всі вони здатні помиритися з нашими умовами, та головне — це полив. Звичайно екзотичним рослинам влітку більш комфортно, бо більше сонця.

Памело. Апельсины. Мандарины. Шиитаке. Вешенка

«Влітку я в «Будиночку для цитрусів» відчиняю вікна на провітрювання. Тут навстіж все відчинено. Протяги їм страшні лише взимку, а влітку їх немає, йде гарячий потік повітря. А коли влітку невелика прохолода й дощ — взагалі чудово», — розповідає Тетяна.

Господиня зізнається, що для неї всі рослини як діти. Вона пам’ятає назву і сорт кожної. А от улюбленої рослини в саду немає, бо не всі плодоносили. А як з’ясувалось, перший урожай може «переплюнути» за смаковими якостями всі, які до цього подобалися.

Для Тетяни вирощування екзотичних рослин це хобі, якому вона присвячує увесь свій вільний час. Жінка зізнається, що родина завжди знає, що її можна знайти у цьому райському куточку.

 

«Рідні не ревнують. Діти виросли і в них свої сім’ї, а чоловік допомагає при необхідності, якщо щось фізично потрібно зробити: важкий горщик переставити або труби з нержавіючої сталі забити, щоб підв’язати рослини», — говорить Тетяна.

Відповідаючи на питання, чи є рослини, які б вона хотіла бачити у своєму саду Тетяна відповідає — ні. Говорить, що має всі рослини які хотіла.

«Перше кохання — це цитрусові. Навіть є ананаси, які успішно плодоносять. Екзотичні рослини такі як, стрілиця, камелія — спокійнісінько цвітуть. І навіть гриби вже є. Вони з’явилися нещодавно, але вже зростають. З’явилися гриби абсолютно випадково, коли мене почастували «гливами». Я вже навіть зібрала перший урожай грибів «шиїтаке» і «гливи», — резюмує Тетяна.

Фото: Яна Петрова, Тетяна Кузьмук

Вам также могут понравиться