ТОП-8 fake новин російських ЗМІ про Запорізьку область

Російські пропагандистські ЗМІ не вгамовуються й ширять чергові фейки

590

Росіяни продовжують інформ-війну у медіапросторі. Російські пропагандистські ЗМІ щоденно роблять інформаційні «викиди» аби виправдати дії своїх військових. Центр протидії дезінформації, обласна військова адміністрація та керівництво міста спростовують 8 поширених фейків про нашу область.

Fake №1: Вкрали аби врятувати

У Мелітополі російські загарбники захопили краєзнавчий музей у Запорізькій області, де зберігається скіфське золото. Загарбники ж говорять, що вони «врятували» скіфське золото, яке експонувалося в музеї, від колишніх працівників закладу. Мовляв, ті хотіли вивезти його за межі країни. По факту загарбники просто пограбували краєзнавчий музей.

Своєю чергою директор департаменту культури та інформаційної політики Запорізької ОВА Владислав Мороко повідомив, що у Мелітополі ніколи не було справжнього скіфського золота. Були різноманітні копії. Все, що справді «скіфське золото» та знаходилося в Запорізькому краєзнавчому, евакуйовано ще в першу хвилю евакуацію, передаєм «Суспільне».  

Fake №2: Знищили базу «нацистів з Галіції та західних найманців» на Хортиці

Тиждень тому, 21 квітня, загарбники завдали два ракетних удари по Запоріжжю. Крилаті ракети впали на острів Хортиця. Російські ЗМІ повідомляють що їх «асвабадители» мали на меті знищити базу «нацистів з Галіції та західних найманців». Однак ми знаємо, що на святій Хортиці немає жодних баз, як і не існує нацистів з Галіції.

Fake №3: «Знищити склад іноземних боєприпасів»

Зранку 26 квітня по Запоріжжю було завдано 3 ракетних удари. Одна крилата ракета потрапила на промислове підприємство у місті. Загинув 46-річний електрик підприємства Олександр. Ще одна людина й собака отримали травми. Брехливі російські ЗМІ ж виправдовують цей ракетний удар тим, що крилаті ракети мали знищити склад іноземних боєприпасів.

На відео, яке було відзнято журналістами на місці події й викладено на каналі Запорізької обласної військової адміністрації видно: на підприємстві не було жодних боєкомплектів, а всі руйнування спричинені саме російськими авіаударами.

Fake №4: Безпілотники над Енергодаром

Окупанти на своїх телеграм-каналах брешуть про збиті над Енергодаром безпілотники. Пропагандисти наполягають, що ЗСУ їх спорядили бойовими головками з вибуховою речовиною та запустили по атомній станції. Звісно, ядерна безпека залишається головною для українських воїнів, а тому так ризикувати життям і здоров’ям жителів всієї Європи ми б ніколи не стали. На відміну від росіян.

Fake №5: Підрозділ військових у лікарні й «вогневі позиції» у парку

Російські пропагандистські ЗМІ почали ширити інформацію про те, що в Запорізькій лікарні знаходяться підрозділи українських військових, а на прилеглій території — вогневі позиції. Мова йде про лікарню екстреної та медичної допомоги на вул. Перемоги.  А «вогневі позиції» — парк Перемоги.

Звичайно це чергова брехня від пропагандистських ЗМІ. З такими темпами, на думку очільника ЗОВА Олександра Старуха, скоро ми почуємо, що у нас танкова рота десь у центрі міста розташована. Адже у нас є багато пам’ятників, які присвячені перемозі над нацизмом, в тому числі пам’ятники, до яких входить зброя часів Другої світової війни, вона не придатна вже зараз, звичайно.

Fake №6: 40% працівників комунальних служб відправлять у відпустку «за свій рахунок» 

Колаборант Рогов на своєму телеграм-каналі повідомляє, що керівництво міста Запоріжжя зменшило заробітні плати комунальникам і спрямувало залишок коштів на військові потреби.

«Це абсолютна неправда. Усі наші комунальники отримують заробітну плату вчасно й у повному обсязі. Зараз і мови не має про те, щоб зменшувати заробітні плати чи соціальні виплати, тому що ми дотримуємося усіх своїх зобов’язань», — коментує фейкову новину секретар міськради Анатолій Куртєв.

Fake №7: В’їзд до Криму закрила українська влада

Мелітопольські окупаційні канали намагаються переконати українців, що наша влада поширює чутки про те, що закрито в’їзд до Криму. Начебто українська сторона робить це для того, аби мешканці окупованих територій не могли виїхати на півострів із подальшим рухом у напрямку росії. Українська влада не закривала кордон і анексованим росіянами Кримом в ніколи не обмежувала пересування українців.

Fake №8: Окуповані території «поступово повертаються до мирного життя» — росЗМІ

росія проводить небезпечну інформаційно-психологічну операцію, спрямовану на створення ілюзії стабілізації життя на територіях, окупованих військами рф. Про це повдіомляють у Центр протидії дезінформації при РНБО України. Більшість російських ЗМІ почали поширювати тезу, що окуповані території «поступово повертаються до мирного життя», а новинні стрічки зарясніли заголовками:

  •  «Життя у Бердянську повертається до мирного русла»;
  • «До Маріуполя повертається мирне життя»;
  • «Мелітополь повертається до мирного життя».

Ттакі публікації є частиною ворожої операції зі створення образу російських військових миротворців, які після «вимушеної війни наводять лад та приносять мир». Водночас такий образ намагаються підтримувати за допомогою роздачі гуманітарної допомоги населенню. Наголошуємо: проведення такої операції є особливо небезпечним в умовах інформаційної блокади, що ворог прагне сформувати на Півдні України.

Вам также могут понравиться