Пригощали шашликом та проводили парад з червоними прапорами: як рашисти «святкували» 9 травня на Запоріжжі (ВІДЕО)

431

Як ми раніше писали, 9 травня на території Запорізької області було введено «комендатський день«. Проте на непідконтрольних територіях російські загарбники намагались гучно «відсвяткувати День Перемоги«, влаштовували паради, втім у них нічого не вийшло.

Як повідомили в прес-службі Запорізької обласної військової адміністрації, в цілому, заходи до 8 та 9 травня на території області пройшли прогнозовано.

Так, на території Запорызької області 8 травня, у День пам’яті та примирення, відбулось  покладання квітів у місцях вшанування наших дідів, які воювали у Другій світовій війні, та наших хлопців, які загинули, захищаючи незалежність України та світ від нової нацистської навали.

А от 9 травня в області було введено “комендантський день”. На підконтрольних територіях він пройшов спокійно, люди займались домашніми справами і все було прогнозовано.

Проте на непідконтрольних територіях окупанти провели свої вистави із залученням колаборантів під червоними прапорами. Шашликом людей намагались годувати. У Приморську, наприклад, під приводом роздачі гуманітарної допомоги зібрали людей — повиступали і видали як заохочення продуктові пакунки.

Абсолютна більшість людей участі в таких заходах не брала. Комендантську годину вводили саме з метою уникнення провокацій від російських загарбників.

Гуманітарна ситуація в області, як і раніше, різниться в залежності від статусу громад. На відміну від підконтрольної Україні території, де супермаркети працюють, інші установи теж, запасів вдосталь, у сірій зоні, де зараз ведуться активні бойові дії, є суттєві проблеми: постійні відключення та пориви комунікацій, люди залишаються без світла, газу, води через постійні обстріли:

У зв’язку з цим, жителів сірої зони просять виїздити та перечекати у безпечних регіонах, які з радістю приймають наших земляків. Люди з окупованих територій намагаються виїздити на підконтрольну територію так само, як і херсонці, які опинились на межі голоду.

Запоріжжя приймає, крім жителів Запорізької області ще і донеччан та херсонців, яким зручніше евакуюватися саме через нашу територію. Найбільша проблема для жителів окупованих місць — отримання медичних послуг, і, звичайно, намагання окупантів зламати волю людей.

Так, у нас почастішали випадки викрадення людей. За останній тиждень повернули лише 4 заручники. Окупанти продовжують діяти терористичними методами.

Вам также могут понравиться