В Україні будуть штрафувати за куріння електроних сигарет: деталі й розмір штрафів

Якщо з відповідної дати ви станете свідком такого правопорушення, то можете лишати скаргу у відповідному закладі, звертатися до поліції та Держпродспоживслужби

177

Електронні сигарети, IQOS та glo прирівняні до звичайних сигарет, і їх не можна буде палити в громадських місцях з 11 липня. Відповідне рішення прийняла Верховна рада 31 травня. Таке рішення мотивували зменшенням ризику хвороб, спричинених вживанням тютюну, від яких щороку в Україні помирає 85 тисяч людей. Крім того, за даними ВООЗ, близько 20% підлітків 13-15 років курять е-цигарки. Для дітей куріння у два рази небезпечніше, ніж для дорослого.

Де заборонено палити е-цигарки

З 11 числа електронні пристрої для куріння буде заборонено використовувати у громадських місцях, зокрема — кафе, барах, ресторанах, літніх майданчиках, таксі, вокзалах, аеропортах (крім спеціально відведених місць), зупинках громадського транспорту, ліфтах, гуртожитках, підземних переходах, місцях загального користування житлових будинків, дитячих майданчиках, у приміщенні та поруч із закладами охорони здоров’я, спортивними та навчальними закладами, у закладах культурного призначення (до прикладу, кінотеатрах і театрах), у приміщеннях органів державної влади. 

Штрафи

За продаж  IQOS/glo та електронних сигарет неповнолітнім штраф у 1020 грн штраф, за повторне порушення – 10,2 тис. грн. Крім того, передбачено штраф також і за куріння електронних сигарет, IQOS/glo, кальянів у громадських місцях (крім кафе, барів, ресторанів) – 1000 грн, за повторне — 10 тис. грн. З власників закладів також стягуватимуть штраф у розмірі 3 тисяч гривень, а за повторне порушення — 15 тисяч гривень.

Для позначки такої заборони у вказаних місцях має бути розміщений відповідний знак із наступним змістом: «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!»

Вам также могут понравиться