Зустрівся з переселенцями, відвідав передову й провів нараду щодо поточної ситуації: візит президента на Запоріжжя (ФОТО)

На сьогодні 60% Запорізької області окуповано

440

У неділю, 5 червня, президент України Володимир Зеленський був з робочим візитом на Запоріжжі. Він відвідав передові позиції українських військових й ознайомився з оперативною обстановкою на передньому краю оборони. Зеленський поспілкувався з військовослужбовцями та вручив їм державні нагороди й цінні подарунки.

Зустрівся президент і з маріупольцями, яким вдалося виїхати з міста живими.

«Тут їх зустріла Хортиця. По-людськи й тепло. Умови – бачив – тимчасові, але непогані. Зрозумів їхні складні питання. Думаю, вирішимо, — відзначив у вечірньому зверненні Зеленський. — У кожної сім’ї – своя історія. Більшість була без чоловіків. У когось чоловік пішов воювати, у когось – у полоні, у когось, на жаль, загинув. Просто трагедія. Ні дому, ні близької людини. Але треба жити заради дітей. Реальні герої – вони серед нас».

Своєю чергою, переселенці попросили президента посприяти у розв’язанні питання відновлення втрачених документів та оформлення свідоцтв про смерть рідних, які загинули на тимчасово окупованих територіях. Своєю чергою, Зеленський закликав переселенців долучатися до розробки механізму, який міг би спростити процедуру отримання таких документів.

Говорили під час зустрічі й про забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом. Президент наголосив, що всі люди, які втратили свої домівки, мають отримати комфортне житло.

Глава держави подарував маленьким переселенцям, які проживають у профілакторії, планшети. Зокрема, подарунок отримав 8-річний Єгор Кравцов, який вів щоденник під час перебування під обстрілами в місті Маріуполі. Записи хлопчика були опубліковані в соцмережах і отримали назву «Маріупольський щоденник». Єгор розповів про бомбардування міста й поранення, якого зазнав унаслідок обстрілів. Щоденник також містить трагічні записи про те, як загинула бабуся Єгора і як ворог знищував його рідне місто.

Під час робочої поїздки на Запоріжжя Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо поточної ситуації в регіоні з главою ЗОВА Олександром Старухом, військового командування та керівництва Нацполіції.

Старух повідомив, що на сьогодні 60% області окуповано російськими загарбниками, на частині тривають бої. На сьогодні, 77 населених пунктів області знеструмлені через бойові дії. Ворог зруйнував 2701 об’єкт інфраструктури, з яких на сьогодні відновлено майже 700.

На Запоріжжі створено гуманітарні хаби для прийому мешканців тимчасово окупованих територій та населених пунктів, де тривають бойові дії. Повідомляється, що останні два тижні збільшилась кількість людей, які евакуюються з Херсонської області. Також прибувають із Маріуполя.

Джерело: Офіційне інтернет-представництво президента України

Вам также могут понравиться