Сонячна електростанція у Токмаку пошкоджена, але не викрадена окупантами

Будівництво сонячної станції забрало майже два роки

211

Після того, як 27 лютого російські окупаційні війська зайшли в Токмак найбільша в Україні сонячна електростанція, яка розташована біля міста і колишнього військового аеродрому, деякий час була на лінії вогню. Про це повідомив її співвласник, представник міністра закордонних справ з економічної дипломатії Олександр Рєпкін «Forbes Україна». Станцію було частково зруйновано через обстріли з «Градів» та іншої зброї.

Власники електростанції своїм коштом проводили ремонтні робити й знімали пошкоджене обладнання аби уникнути пожежі. Інформацію про те, що окупанти викрали сонячні панелі — спростовують.

Співвласник станції уточнив, що внаслідок руйнувань станція втратила близько 20% потужності. Зараз вона становить близько 40 МВт. Збитки від руйнувань Рєпкін попередньо оцінює у 8 млн євро, а інвестиції у будівництво СЕС і нової трансформаторної підстанції становили 68 млн євро.

Зараз електроенергія зі станції йде в українську енергомережу, забезпечуючи місто Токмак. Також електроенергія зі станції постачається в Приморський та Приазовський райони. За вироблену електроенергію компанія отримує 68 копійок за кіловат, тоді як до війни тариф для станції становив 12 грн за кіловат.

Компанія планувала в серпні цього року запустити вітрову електростанцію потужністю 60 МВт, вартістю 72 млн євро у Запорізькій області.

«Ми придбали обладнання на 40 млн євро у компанії Vestas. Зараз ведемо перемовини, щоб вони це обладнання використали в іншому проєкті», – каже він. 

Вам также могут понравиться