Мешканці Запоріжжя й ДСНС показали перші хвилини після ракетного обстрілу міста

Щонайменш 15 людей й досі вважаються зниклими безвісти

480

Зранку 6 жовтня запоріжців розбудили декілька потужних вибухів. Поліцейські зафіксували 9 ворожих ударів по території міста ракетами С-300. Російські загарбники прицільно обстріляли багатоквартирні й приватні будинки міста. Під вогнем окупантів також опинилися автомобілі, магазини, медичні та освітні установи, зупинка громадського транспорту та інші інфраструктурні об’єкти. Рятувальники разом з волонтерами й представники добровільних формувань цивільного захисту по цей час розбирають завали. Безвісти зниклими вважаються 15 людей. Аварійно-рятувальні роботи тривають вже другу добу.

Шукати постраждалих допомагають співробітники Павлоградський пошуково-рятувальний кінологічний загін «Антарєс» на чолі з керівницею Ларисою Борисенко разом із пошуковими собаками. П’ять собак-рятувальників, серед яких бельгійські й, німецька вівчарка, доберман і лабрадор-ретривер допомагають екстреним службам у пошуку людей, які можуть перебувати під завалами.

У нічний час, аби забезпечити належну видимість місць руйнувань, співробітники ДСНС встановлювали освітлювальні башти. На 11:00 годину, 7 жовтня, відомо, що кількість загиблих зросла до 12 людей: одна жінка загинула у приватному секторі, з-під завалі зруйнованого будинку по проспекті деблоковано 8 загиблих, ще тіла трьох людей дістали з-під завалів другого зруйнованого будинку. Врятувати вдалось 21 людину, з них 13 госпіталізовано. Серед врятованих двоє чотирирічних хлопчиків. Про стан постраждалих розповів директор Департаменту охорони здоров’я. 

Рятувальники одними з перших прибули на місце трагедії. У пресслужбі відомства показали, перші хвилини після влучання снарядів. Під’їзди двох будинків склались немов картковий будинок. Виникла пожежа. В будинках відключили світло, воду й газ. Постраждали комунікації. Загалом постраждало близько 40 багатоквартирних й 11 приватних будинків. Два будинки у приватному секторі зруйновані вщент.

Постраждав й будинок навпроти. Та вщент вигорів магазин на першому поверсі. В підвальному приміщенні будинку знаходиться мінізоопарк, власники якого рятують тварин. В момент прильоту власники були в приміщенні разом з тваринами. Всі вижили. Хоч і дуже налякані. В приміщенні вибило двері. Тераріуми, де знаходяться рептилії, не постраждали. Власники чекали кілька годин на вулиці, бо до приміщення їх не пускали рятувальник. Згодом їх пустили погодувати примата. Наразі власники зоокутка разом з тваринами. Знайшли генератор, аби підтримувати для тварин необхідну температуру. 

А це вже квартира мешканця Запоріжжя Антона Маловічко неподалік від місця прильоту. Відео з наслідками прильоту чоловік опублікував в соцмережі. В приміщенні вибуховою хвилею вибило шибки, розбило всі дзеркала й скло й дверях. В приміщенні нічого не вціліло, окрім кількох речей.

У чоловіка порізі від скла. Жінка, також не отримала серйозних ушкоджень, судячи з відео. Собака господарів також не постраждала. Не дивлячись на шок. Чоловік попросив собаку лежати на ліжко, поки він знайде повідець й вони підуть гудять.

«Собака лежи! Сейчас пойдем на улицу только поводочек найдем. Тут вообще ничего, гдето тут поводок был. Вроед на балконе, кстати. Ничего целого. Компьютера нет Вещи хоть некоторые спаслись, потому что в шкафу были. … Та ничего не узелело. ничего целого. Ану микроволновка работает? О, микровалновка работает, класс», — на емоціях розповів чоловік.

@akelashepherd #акела #бшо #война #Украина #путинхуйло #запорожье ♬ оригинальный звук — Антон Маловичко

 

А ось так ховались від вибухів у коридорів мешканці Запоріжця разом зі своїми тваринами. На відео чутно, як собака нервує через вибухи, а господар заспокоює тварину.

@bardakh #врек #запорожье #запоріжжя #украина #взрывы #украина #україна #україна🇺🇦 #врек #вр #вреки #ukraine #реки #ukraine #рекомендации #зп #ukraine🇺🇦 #zaporozhye #река ♬ Lovely — Vicline

Нагадаємо, вночі 7 жовтня рашисти вперше атакували місто shahed-136». Вдруге за день російські окупанти атакували місто о 9:50. Одна з ракет впала у двір багатоповерхівки.

Вам также могут понравиться