У Львові відкрилася кав’ярня «Дзендзик»: історія переселенки з Бердянська

219

У Львові відкрилася кав’ярня «Дзендзик». Ксенія Клейнос  вирішила, що тут не вистачає простору для зустрічей бердянців та однодумців. Ксенія Клейнос залишила свій дім після повномасштабного вторгнення, коли окупанти захопили Бердянськ. Понад місяць разом з родичами вони протрималися в окупованому місті. Місцеві мешканці протягом кількох тижнів виходили на мирні проукраїнські мітинги, але росіяни почали затримувати учасників та забирати їх до підвалів, повідомляє «Суспільне. Львів».

Стало зрозуміло, що треба негайно виїжджати з окупації:Ми їхали 8 годин від Бердянська до Запоріжжя. Там було 15 російських блокпостів. І вже, звісно, коли потрапили до наших, до українських військових, весь автобус просто плакав», — каже Ксенія Клейнос.

Ксенія розповідає, що коли переїхала до Львова, намагалася згуртувати та підтримувати земляків. Так з’явився проєкт «Ми — Бердянськ».

«Ми підтримуємо бердянців психологічно онлайн, проводимо психологічні індивідуальні сесії, групові і творчі воркшопи. Але в якийсь момент було відчуття, що хочеться разом десь збиратися. Коли я опиняюся в колі своїх, це щось таке домашнє і затишне. І це дає енергію, це дає сили», — розповідає підприємиця.

У Львові бердянцям не вистачало власного куточка, який би нагадував про курортне місто. Так виникла ідея створити кав’ярню в місті левів:«Це — бердянський маяк, тобто стилізований під бердянський. Він освітлює «Дзендзик». І він освітлює, як ми собі придумали, дорогу бердянців до нас. У нас крафтові вироби, які робить теж бердянець. Вони виготовлені з вторинної сировини», — резюмує Ксенія Клейнос.

Для довідки: острів Дзендзик розташований біля Бердянська. У минулому це був півострів, але через різноманітні природні процеси тепер ця територія є островом. Саме з острова Дзендзик починається Дальня Бердянська коса. Частина цієї території визнана заповідною зоною та під охороною закону.

Вам также могут понравиться