Топ-5 страв, які легко підвищують рівень заліза в організмі

2

Залізо — життєво важливий мікроелемент, а дефіцит його може призвести до хронічної втоми, слабкості та анемії. Один із найкращих природних джерел заліза — печінка. Названо 5 смачних і корисних рецептів страв з печінкою, які допоможуть підтримати нормальний рівень заліза в організмі.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram-сторінку дієтолога Людмили Паламарчук.

Свиняча печінка з гречкою та томатами
Печінка — рекордсмен за гемовим залізом, а гречка додає ще трохи негемового.
Експерт радить уникати молочних продуктів під час приготування — вони заважають засвоєнню заліза.
Інгредієнти:
300 г печінки
50 г гречки
1 цибуля
1 морква
1 ст. л масла ГХІ
2-3 ст. л томатної пасти
спеції
Печінку очистіть, відваріть та наприкінці підсоліть.Обсмажити цибулю й моркву, додайте печінку, бульйон і томатну пасту. Все добре протушкуйте.
Далі відваріть гречку та змішайте з печінкою.
Свиняча печінка з гречкою та томатами (фото: instagram.com/_dietolog_ternopil)
Печінковий паштет у духовці
Куряча чи яловича печінка — джерело добре засвоюваного гемового заліза. Подавайте з болгарським перцем чи томатами — вітамін С підсилює засвоєння.
Інгредієнти:
400 г печінки
1 морква
1 цибуля
1 яблуко
сіль, лавровий лист
2-3 ст. л. води
30-50 г масла
Приготування:
нарізати все, скласти у форму, додати спеції та воду
запікати при 180 °C 20-30 хв
додати масло та перебити блендером
Паштет з печінки (фото: instagram.com/_dietolog_ternopil)
Телячий стейк із броколі
Телятина — гемове залізо, а броколі — вітамін С.
Не пийте чай чи каву після їжі, адже таніни блокують засвоєння.
Інгредієнти:
300 г телятини
броколі
для маринаду соєвий соус, імбир, часник, томатна паста, олія, спеції
Спочатку замаринуйте м’ясо на 1 год, запікайте при 180°C 45-50 хв. Броколі відваріть 3-4 хв і покладіть у холодну воду.
Телячий стейк з броколі (фото: instagram.com/_dietolog_ternopil)
Салат з морепродуктів і зелені
Морепродукти — третє джерело гемового заліза після печінки й червоного мʼяса. Додайте лимонний сік — він покращує засвоєння заліза.
Інгредієнти:
мікс зелені (100 г)
мідії (6-8 шт)
креветки (6-8 шт)
кальмари (50 г)
мигдальні пластівці
бальзамічний соус, лимон, оливкова олія
Спочатку обсмажте морепродукти. Далі викладіть зелень на тарілку, додайте морепродукти та мигдаль.
Все полийте соусом (майонез + лимон + часник) та прикрасьте лимоном.
Салат з морепродуктів і зелені (фото: instagram.com/_dietolog_ternopil)
Овочеве рагу з сочевицею
Сочевиця — лідер серед рослин за вмістом негемового заліза, перець — джерело вітаміну С.
Тушкуйте з томатами чи перцем, адже кисле середовище допоможе засвоїти залізо краще.
Інгредієнти:
170 г сочевиці
150 г болгарського перцю
250 г помідорів, гострий перець
2 зубчики часнику
100 г цибулі, масло ГХІ, спеції
Помідори ошпарте кип’ятком та очистіть від шкірки. Обсмажити овочі з перцем і часником, додайте помідори, потім сочевицю й трохи води.
Все тушкуйте до готовності.
Овочеве рагу з сочевицею (фото: instagram.com/_dietolog_ternopil)

Вас може зацікавити
Топ-5 варіантів легкої вечері, які допоможуть схуднути

8 суперфудів, які містять більше білка, ніж яйце

Дві дивовижні комбінації продуктів, які можуть творити дива зі шлунком

Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета — надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров’я звернутися до лікаря.

Вам также могут понравиться