6 звичок, які здаються корисними, але насправді шкодять шлунку

0

Багато хто впевнений, що дотримується здорового способу життя, але деякі повсякденні звички можуть лише створювати ілюзію турботи про себе. Названо звички, які насправді можуть шкодити шлуку.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram-сторінку гастроентеролога Євгенії Белінської.

Пити воду з лимоном для «запуску ШКТ»
За словами експерта, такий напій може подразнювати слизову при гастриті, диспепсії або ГЕРХ. Тому ніякого «запуску» вона не забезпечує.
Лимонна кислота роз’їдає емаль, особливо якщо:
пити воду повільно або часто
не полоскати рот після цього
З часом це може призвести до підвищеної чутливості зубів і карієсу.
У деяких людей лимонна вода може викликати:
дискомфорт у шлунку
нудоту або навіть діарею (особливо натщесерце)
Хоча лимон містить калій і вітамін C, регулярне вживання великої кількості кислої рідини може змінити pH сечі та посилити утворення оксалатних каменів у схильних людей.
Їсти часто салати з сирих овочів
Це здається корисним, але при синдромі подразненого кишківника, синдромі надмірного бактеріального росту чи колітах — це прямий шлях до здуття
і болю.
Немає рекомендацій, що треба їсти лише свіжі овочі. Термічно оброблені теж корисні. Тому варто комбінувати.
«Памʼятаємо, про гарвардську тарілку. Салат з овочів — не повноцінний прийом їжі!» — додала експерт.
Їсти фрукти та ягоди кілограмами, адже це не солодощі
Дійсно, 100 г лохини чи 200 г полуниці краще за плитку шоколаду. Однак, кілограм полуниці чи черешні за вечір це вже не корисно.
Варто дотримуватись норми у 250-400 г на день. В надлишковій кількості можуть провокувати здуття, болі в животі та зміну випорожнень.
Обирати лише безглютенові чи безлактозні продукти
Часто люди обирають такі продукти абсолютно без показів.
За словами медика, не всі болі в животі чи метеоризм — непереносимість глютену чи лактози. Продукти без глютену та рослинне молоко часто містять багато «сюрпризів» у своєму складі.
Безглютенові продукти часто містять менше:
клітковини
заліза
фолієвої кислоти
вітамінів групи B
Тоді як безлактозні продукти можуть мати менше:
кальцію
вітаміну D
білків (якщо це замінники молока)
Це може призвести до дефіцитів, особливо при тривалому вживанні.
Пити пробіотики для покращення міклофлори
У здоровому організмі мікробіом підтримується природно: через різноманітне харчування, фізичну активність, сон.
Без дисбалансу (дисбіозу) додаткові пробіотики зазвичай не приживаються в кишківнику — організм їх просто «виводить».
Тому більше — не означає краще, а надлишок певних бактерій може порушити баланс.
Навіть якісні пробіотики можуть спричинити:
здуття живота
газоутворення
дискомфорт у шлунку
діарею або запор
Харчуватись «як годинник», навіть коли немає апетиту
Багато людей дотримуються думки, що треба їсти кожні 3 години, щоб не було гастриту. Однак, апетит — теж важливий сигнал організму.
Якщо їсти без голоду, то часто зʼявляється важкість. Краще прислухатись до себе, а не до режиму «з книжки».
Якщо ти їси лише тому, що «прийшов час», а не тому що голодний — організм втрачає чутливість до власних потреб.
Це може призвести до:
переїдання, якщо їси без апетиту
або, навпаки, недоїдання, якщо ігноруєш голод, бо «ще не час»
«Але не плутайте з тим, щоб не їсти цілий день, а ввечері «відвести душу». Три прийоми їжі я раджу мати», — пояснила Белінська.

Вас може зацікавити
Скільки полуниці їсти за день, щоб не погладшати

Названо найшкідливіший чай, який всі постійно купують

Топ-3 дешевих продукти проти старіння, які ви маєте включити в раціон просто зараз

Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета — надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров’я звернутися до лікаря.

Вам также могут понравиться