Жители дома, который разрушается в Запорожье, записали видеообращение: просят помощи у Министерства культуры (ВИДЕО). Обновлено!

Жители запорожского дома, который рушится, просят помощи также у Кабинета министров и президента Украины (ВИДЕО)

270

В своем видообращение люди отмечают, что дом перешел из управления КП «Запорожремсервис» в «Місто для людей» без согласия жильцов. Все подписи были сфальсифицированы. Отметим, что дом сменил управляющую компания прямо в день разрушения. При этом, какое-то время люди получали по 2 платежки за обслуживание дома.

— Чем мог заинтересовать наш дом не муниципальную компанию, а частное предприятие — мы не знаем. На данный момент мы видим разрушение памятки архитектуры. И это может привести не только к разрушению здания, но и к смерти людей, — говорится в видеообращение.

Люди отмечают, что здание рушится стремительно. Жильцы столкнулись с равнодушием и непрофессиональностью местных властей и просят помощи у Министерства культуры Украины, а также обращаются к Кабмину и президенту Украины.

— Мы просим вас защитить наши конституционные права на жизнь и жилье, — говорится в сообщении.

Напомним, 24 июля люди начали эвакуироваться из дома по адресу пр. Соборный, 234 (возле пл. Запорожской), который буквально “трещит по швам”. Трещины образовались в стенах и на потолках. С фасада здания отпадает плитка. Маршевые лестницы деформированы.

Дом является памяткой архитектуры местного значения. Включен в Госреестр недвижимых памяток Украины. Построен в 1950-е годы под руководством архитектора Вегмана. Дом начал рушиться из-за подтопления, которое возникло в результате аварии на сетях КП «Водоканала».

За 5 дней в доме образовались трещины по 60 мм.

Городской голова Запорожья обещал, что ремонт дома будет выполнено за средства предприятий «Запорожремсервис», «Місто для людей» и «Водоканал», где проводится служебное расследование.

С редакцией сайта «Суббота+» связались представители управляющей компании «Місто для людей» и предоставили официальный комментарий касательно данной ситуации (Комментарий приводим в оригинале):

«Керуюча компанія “Місто для людей” отримала технічну документацію на будинок №234 по проспекту Соборному і розпочала управління 24 липня. Пори те, що отримати документи мали ще 1 липня. В той же день пройшла спеціальна комісія у складі представників Департаменту ЖКГ, мерії, науково-дослідницького інституту будівельних конструкцій, всіх профільних служб міста, керуючих компаній. Наші фахівці одразу пристали до виконання рекомендацій за висновками комісії — встановлені підпори в квартирах та в під’їзді, тимчасово перекрита покрівля для перешкоджання потрапляння атмосферних опадів в будинок, проведені роботи по демонтажу штукатурки, що могла загрожувати мешканцям в будинку та перехожим на вулиці, встановлені маяки, які регулярно контролюють фахівці аварійної бригади.

Перші загальні збори щодо переходу будинку до “Міста для людей” відбулися в листопаді 2019 року. Думки співвласників розділились. Від деяких мешканців нещодавно звучали заяви, що вони не хочуть бути в управлінні нашої керуючої компанії. Можливо, дехто з мешканців змінив думку за цей довгий час, поки йшов процес переходу від попереднього управителя. Тому, для уникнення будь-яких маніпуляцій і провокацій, ввечері 28 липня на будинку №234 по проспекту Соборному пройшли загальні збори мешканців. На зборах керуюча компанія “Місто для людей”, яка лише нещодавно взяла в управління цей будинок, поставила запитання мешканцям, чи хочуть вони продовжувати обслуговування в керуючій компанії, або ж хочуть розірвати договір на управління. Мешканцям був запропонований план ремонтно-відновлювальних робіт, які керуюча компанія мала би виконати в разі, якщо мешканці ухвалюють рішення залишитись в управлінні “Місто для людей”. Але співвласники будинку не згодились на запропонований план. Рішенням загальних зборів мешканці вирішили піти з управління “Місто для людей” та повернутись в управління керуючої компанії “Запоріжремсервіс”. З першого серпня будинок буде обслуговуватись попереднім управителем. Такі питання вирішують мешканці більшістю голосів співвласників квартир будинку, це їхнє законне право — змінювати управителя».

 

Попри це, поки наші фахівці доведуть до кінця вже розпочаті ремонти каналізаційних випусків, фахівці аварійної бригади продовжать двічі на добу фіксувати зміни за маяками, що були встановлені в критичних точках, до передачі будинку новому управителю, а також співпрацювати з усіма профільними службами та слідувати рекомендаціям спеціальної комісії. 

Для нашої компанії важливо зберегти архітектурну пам’ятку, тому ми робимо та будемо робити все, що від нас залежить на даному етапі.

Вам также могут понравиться