Значно зросла кількість постраждалих в наслідок масованої ракетної атаки по житловому сектору Запоріжжя

Останнім часом рашисти гатять касетними боєприпасами по обласному центру

366

Восьмого жовтня, близько 22:00 години, російські окупаційні війська завдали перший удар в ту ніч. Як стало відомом, рашисти вдарили ракетою касетного типу — «Іскандер».

«Касети висипались на один з об’єктів. Загинула людина, ще троє — поранені», — зазначив голова ЗОВА Олександр Старух в етері телемарафону.

Близько другої ночі, 9 жовтня, рашисти почали масовану атаку по місту. Російські окупанти гатили по Дніпровському району міста. Ще декілька ракет поцілили в Комунарський район міста та о-в Хортицю. Одна з ракет поцілила у приватний сектор. Там знищено 5 приватних будинків, ще 20 постраждало. Ще одна ракета поцілила у дев’ятиповерхівку, ще 50 багатоповерхівок пошкоджено. Всі 12 ракет були випущені з літаків. Нагадаємо, Повітряні сили ЗСУ заявили, що тієї ночі всього було випущено 16 ракет. У вцілілих приватних будинках мирних людей зруйновано покрівлі, вікна, паркани, мережі газо- водо- та електропостачання. Також там ушкоджено мережі зовнішнього освітлення. У багатоповерхових будинках пошкоджено вікна, балконні рами, двері, покрівлі.

За словами Старуха, всього в наслідок нічних атак постраждало 87 людей, з яких 10 — діти. Зараз за життя 50 запоріжців відчайдушно борються медики, серед пацієнтів — 11 дітей. Ще 39 осіб на амбулаторному лікуванні. На 11:00 ранку відомо, що 14 людей загинуло.

«Це чистий терор. Попередньо військові експерти сказали, що стріляли ракетами Х-22 й Х-59. Вони запускаються з літаків. Х-59 це ракета в якої попереду скляний купол, вона радіокерована. Тобто там не як попередні ракети, де рашисти не могли не знати куди влучають. Цього разу жодних помилок не могло бути. Стріляли цілеспрямовано в житлові будинки й в житловий сектор», — розповів Старух.

Розбір завалів панельного будинку йде складно, бо будинки такого типу не стійкі. Й ліквідувати наслідки обстрілу досить складно.

«Під час ліквідації чудом не збільшилась кількість жертв одним махом. Там спочатку обвалилось 6 поверхів, а все що висіло воно обвалилось коли жіночку дістали з-під завалів, вивели й хлопці вирішили зробити невеличку перерву. Й сталось обрушення. Слава богу нікого не заділо», — розповів Старух.

З-під завалів вдалось врятувати людей. Наразі розбір завалів триває. Вчора вдень розпочалось загорання, яке дуже ускладнює ситуацію. Як зазначив Старух, коли починається загорання шансів у людей фактично немає, бо згорає кисень, яким вони можуть дихати.

Орієнтовно, під завалами все ще можуть бути люди. До пошуку людей під завалами залучені 8 пошукових собак Павлоградського кінологічного загону «Антарес». Всього на місці вчорашніх прильотів працювало 215 людей та 58 одиниць техніки, з них від ДСНС 85 осіб та 20 одиниць техніки.

Для демонтажа будівельних конструкцій, рятувальники залучили важку інженерну техніку для аби запобігти руйнуванню і забезпечити безпеку на місці проведення робіт. Бійці ДСНС, забезпечують безпеку громадян, супроводжуючи їх у домоволодіння для збору вцілілих речей першої необхідності.

До проведення аварійно-рятувальних робіт залучені співробітники ДСНС, «ЕЛУАШу», «Водоканалу», «Міськсвітла», «Міськгазу». На місці також працюють медики й психологи. Задіяна також комунальна техніка й техніка соціально-відповідального бізнесу та приватних осіб.

Вам также могут понравиться