Які пам’ятки архітектури зруйнували рашисти у Запорізькій області

Міністерство культури та інформаційної політики задокументувало 331 епізод воєнних злочинів російських військ проти культурної спадщини України, повідомила пресслужба відомства

113

Окупанти зруйнували 8 пам’яток у Запорізькій області з початку повномасштабного вторгнення, 24 лютого. Про це заявили у Міністерстві культури та інформаційної політики Україн

За 83 дні повномасштабної війни різною мірою постраждали:

1. Історико-архітектурний заповідник «Садиба Попова», збудований наприкінці XIX століття у Василівці. Артилерійські обстріли пошкодили стіни та вежу комплексу, а рашисти пограбували музей. Крім того, окупанти винесли все, що можна було взяти в руки й сумки з Садиби.

2. Меморіальна стела учасникам АТО в Енергодарі. Її пошкодила військова техніка Росії;

3. Залізничний вокзал «Запоріжжя-2», збудований у 1904 році. Поруч із вокзалом прилетіла ракета, у будівлі повилітали вікна, пошкоджено фасад та покрівлю.

4. Мелітопольський краєзнавчий музей — окупанти розікрали цінні колекції. Військові рф захопили Мелітопольський міський краєзнавчий музей. Колаборанти вказали росіянам місце, де зберігається скіфське золото, яке археологи виявили у 50-х роках XX ст. обласна прокуратура порушила кримінальну справу. 

5. Колишня синагога в Гуляйполі, побудована в 1909 році. Пошкоджено вікна та стіни.

6. Церква св. Тихона Задонського у Гуляйполі, побудована у 1991-93 рр. Середній ступінь руйнувань.

7. Будинок культури в селі Мала Токмачка. Пошкоджено вікна, двері, фасади, покрівлю.

8. Санаторний комплекс на острові Хортиця у Запоріжжі 1930-1950 років. До нього прилетіла ракета, пошкоджені фасади та вікна.

Читайте також: Скільки загалом ракетних ударів було завдано по Запоріжжю.

Вам также могут понравиться