Ракетний удар по Запоріжжю: зросла кількість жертв та озвучені нові деталі атаки (ФОТО, ВІДЕО)

Хронологія подій теракту у Запоріжжі, який влаштували військові рф

487

О 7:11 ранку рашисти випустили 16 ракет із застосуванням ЗРК «С-300» по Запоріжжю й області. З них три ракетних удари по гуманітарній колоні на автошляху «Запоріжжя-Оріхів». У зоні ураження опинилася сформована колона автомобілів із цивільними, яка готова була рухатися в напрямку тимчасово окупованої території. Президент України Володимир Зеленський, прокоментував цю атаку й наголосив, що так можуть чинити лише закінчені терористи, яким не має бути місця в цивілізованому світі

Станом на 21:00 годину, трагічна статистика зросла: 30 загиблих й 92 поранених. Про це повідомили у Нацполіції.

Після теракту бійці ДСНС, прибули на місце трагедії. Вони деблокували з понівечених автівок постраждалих й передавали працівникам «швидких». Крім того, рятувальники загасили пожежу у кіоску, який загорівся у наслідок ворожої атаки.

В СБУ уточнили, що росія цілеспрямовано обирає своїми цілями цивільні, а не військові об’єкти.

«Ці люди їхали до своїх рідних на окуповану територію: везли гуманітарну допомогу чи прагнули вивезти їх на підконтрольну частину України», — йдеться у повідомленні.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час брифінгу підкреслив, що щодня о 7:00 ранку на цьому місці збиралися в колону авто, аби з’їздити на тимчасово окуповані території до своїх будинків, батьків, дітей.

«Сьогодні зібралося тут близько 50 машин, і вони накопичувались з кожною хвилиною. О 7:12 відбувся «прильот» ракет С-300. Три «прильота» з невеликим інтервалом», — зазначив він.

Серед загиблих двоє дітей: 14-річного Максима і 11-річної Валерії. Також загинула їхня мама. Поранення зазнала також 3-річна дівчинка. Вона у лікарні. За нею їдуть бабуся та дідусь з Львівської області, зазначив Монастирський. Також постраждала й 5-річна дитина — уламок влучив у живіт, лікарі борються за її життя. Директора Запорізької обласної дитячої лікарні Юрія Борзенка повідомив, що дитина перебуває у стані середньої важкості.

«Фактично сьогодні свідомо було завдано ці удари. Тут немає жодного військового об’єкту, тут лише цивільні люди. Цей удар був абсолютно чітко спланований. Зараз виступає головний терорист світу путін, заявляючи про анексію цих областей. Так, це відповідь на успіх наших військ на Харківщині, це сьогоднішній успіхи наших військ під Лиманом, це імпотентна відповідь російської армії цивілізованому світу», — додав Монастирський.

Окупаційна влада також прокоментувала цю трагедію за давно прописаною методичкою. Звичайно вони у всьому звинуватили українську сторону.

Голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що серед жертв є правоохоронці. Загинув 36-річний працівник місцевого Управління стратегічних розслідувань. Ще 27 поліцейських Бердянського райуправління отримали поранення, 4 — у тяжкому стані.

«Хлопці були на службі, забезпечували правопорядок. Разом з міністром Денисом Монастирським відвідали поранених працівників поліції в лікарні та подякували їм за службу», — зазначив Клименко.

Відзначимо, що за офіційними даними на 17:20 вечора постраждало: 57 чоловіків (з них 26 поліцейських, один військовослужбовець Нацгвардії України), 30 жінок (одну не впізнали досі) й двоє дітей. Загинуло 30 людей: 12 чоловіків (з них один поліцейський, одного не впізнали), 16 жінок (3 не впізнали) й 2 дітей.

Слідчі Служби безпеки розслідують цей черговий воєнний злочин рф за ст. 438 Кримінального кодексу України — порушення законів та звичаїв війни.
Вам также могут понравиться