Мешканцям зруйнованої багатоповерхівки у Запоріжжі виплатять по 2 тисячі компенсації: деталі

На підставі актів обстеження технічного стану житлового приміщення люди зможуть оформити статус ВПО та відповідні виплати — 2000 гривень або 3000 гривень, на дитину чи людину з інвалідністю.

272

Минулого тижня в.о. міського голови Анатолій Куртєв зустрівся з мешканцями багатоповерхівки на Зестафонській, в яку 9 жовтня влучила ракета. За словами Куртєва, акти обстеження технічного стану житлового приміщення, для отримання статусу ВПО та матеріальної допомоги були підготовлені для мешканців найбільш постраждалих під’їздів — 3 й 4. Наразі через Дніпровську райадміністрацію статус ВПО вже оформила 41 людина. 

«За інформацією, отриманою від керівництва ОСББ, мешканці вцілілих 1 та 2 під’їздів висловили бажання продовжувати проживати у своїх квартирах та не потребували актів для оформлення статусу ВПО. Однак під час нашої зустрічі мешканці вцілілих під’їздів повідомили, що все ж вони не мають можливості мешкати у своїх квартирах і бажають змінити місце проживання», — пише Куртєв

Відповідні акти для людей підготовили, от тільки згідно з законодавством, якщо люди звернулись за актами у листопаді, то отримати виплату за жовтень вони не можуть. В міськраді знайшли варіант виплатити компенсацію за жовтень з міського бюджету.

«Люди, які мали реєстрацію в ушкодженому будинку (квартирі) або фактично у ньому проживали й можуть підтвердити це відповідними документами, зможуть отримати матеріальну допомогу у розмірі 2000 гривень, незалежно від рівня їхніх доходів. Попередньо, допомога буде надаватися управлінням соцзахисту населення на підставі заяви до виконкому та доданого до неї копії акту комісійного обстеження житла. Важлива умова: людина повинна мати саме запорізьку реєстрацію», — йдеться у повідомленні Куртєва.

Також у міськраді повідомили, що наразі немає можливості винести особисті речі мешканців 8 й 9 поверхів четвертого під’їзду. Винос інших габаритних предметів не дозволяють спеціалісти науково-дослідного інституту будівельних конструкцій, бо це дуже ризиковано. 

Нагадаємо, близько другої години ночі 9 жовтня одна з десяти випущених рашистами ракет поцілили по 9-поверхівці в Осипенківському мікрорайоні. В ту ніч рашисти обстрілювали місто ракетами С-300 та Х-22. Після ракетного удару в 9-поверхівці відразу обвалилось 6 поверхів. Інші три верхніх поверхи впали, як тільки рятувальники дістали жінку з-під завалів й вирішили зробити невеличку перерву. На щастя, нікого не заділо. Згодом аварійно-пошукові роботи у дев’ятиповерхівці призупинені через ризик завалу будинку. Після укріплення конструкцій, роботи відновили.

Згідно з офіційними даними, ту ніч в наслідок авіаударів по багатоповерхівці та приватному сектору загинуло 17 людей, ще 77 — постраждало. Відомо, що в багатоповерхівці загинуло подружжя разом з онуком.

На початку листопада мешканцям найаварійнішого під’їзду 9-поверхівки на Зестафонській нарешті дозволили увійти до власних квартир й забрати вціліле майно. Та не пройшло й доби, як доступ знову закрили.

Вам также могут понравиться